Trots internets obestridbara position som dominant informationskälla för konsumenter så saknar så många som fyra av tio svenska småföretagare en hemsida. Och av de sidor som finns på nätet så har många fortfarande god förbättringpotential i termer av design, användarvänlighet och sökbarhet. Är din hemsida optimalt utformad och anpassad efter användarnas preferenser? Eller finns det fortfarande saker du vill utveckla? Här är en rad fakta som du kan använda för att optimera hemsidan och uppnå högre resultat.
Mobila användare
59% av den globala internettrafiken (exkl. tablets) sker via mobilen. Och utvecklinpågen kommer bara att fortsätta då många nya användare förväntas bli vad som kallas "mobile-only". De kommer att använda internet enbart med mobilen. Hela 72% av internetanvändarna prognostiseras vara mobile-only redan 2025.
Mobilt sökbeteende
Den ökande mobila trafiken innebär utmaningar för många företag som har slarvat och ligger efter i utvecklingen av sin mobilsida. Det riskerar att skada företagets trovärdighet och rykte. Men det innebär såklart också möjligheter. En väl anpassad hemsida gör företaget enklare att hitta, kontaktvägarna kortare och köpprocessen mer effektiv.
Det är viktigare än någonsin att bygga en mobiloptimerad och responsiv hemsida. Den här listan visar varför du måste mobilanpassa din hemsida och vad som finns att vinna på det.
Vikten av sökoptimering
Syns du inte finns du inte, och det gäller i allra högsta grad din hemsida i Googles sökresultat. Fakta visar att inte bara onlinehandeln ofta börjar med en sökmotor utan även den fysiska handeln i butik. Det går helt enkelt inte längre att komma undan, en effektiv sökmotorsoptimering är ett måste. Här är en enkel steg-för-steg guide för hur du kan komma igång.
Hemsidans laddningstid
Hemsidor med lång laddningstid bidrar till en sömlös användarupplevelse, medan en sida som laddar långsamt får se sin "bounce rate" (andel användare som lämnar redan efter en sidvisning) gå upp. Den algoritm Google använder för att utvärdera sidan försöker spegla vilken användarupplevelse som tillhandahålls. Och få saker kan irritera användarna mer än långsamma hemsidor. Följaktligen ser Google till att dessa rankas lägre i sökresultaten.
Förutom användarvänlighet och sökoptimering så påverkas också hemsidans konverteringsgrad. Det är ett mått på den andel av besökarna som utför en viss handling, som att skriva upp sig för en prenumeration eller genomföra ett köp.
Design och funktionalitet
Hemsidans design och funktionalitet avgör till stor del användarupplevelsen och bidrar till hur ett varumärke uppfattas. Hur väl ett företag lyckas kan innebära antingen ett tapp eller en ökning av kunder. Det har en direkt påverkan på viktiga nyckeltal som antal sidvisningar, bounce rate och konverteringsgrad. Men även mjukare faktorer som företagets upplevda trovärdighet och identitet påverkas. Det är därför viktigt att utarbeta en solid och heltäckande plan för hemsidans utformning. Här är 4 tips som hjälper dig en bra bit på vägen.
Kanske särskilt viktig är designen för besökarens första intryck. För en människa tar det 1/10 av en sekund att skapa en uppfattning om en annan person, baserat enbart på att se ett ansikte. Och det verkar inte vara så annorlunda på nätet.
Man får ofta bara en chans, sedan kan det vara för sent. Det är därför viktigt att noga planera vilken design och vilket innehåll startsidan eller landningssidan ska bestå av.
Mer intressant statistik: Så använder svenskarna internet
Behöver du hjälp med din hemsida? Se våra priser eller kontakta oss idag!
Källförteckning
Comments